Mijn favorieten

Huis verkopen en corona

Huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis

De huidige situatie rondom het coronavirus heeft ontzettend veel invloed op iedereen. Ook op de huizenmarkt. Ik krijg vragen welke effecten het coronavirus op de verkoop of aankopen van een huis heeft.  Ik heb hieronder vermeld wat voor een effecten het heeft en hoe ik er mee omga. Ik heb hierbij ook gebruik gemaakt van data van andere makelaars. Lees ook hoe we een nú een geslaagde verkoop kunnen realiseren.

Wat gebeurt in er in de huizenmarkt?

Het aantal bezichtigingen nemen in het land af bij andere makelaars, maar er wordt wel nog volop gekocht. Met name door degenen die serieuze plannen hebben. Dit zal ook per doelgroep verschillen. De oriënterende huizenzoekers zie je nu minder.
Door de lage rente en de hoge huren is het nog aantrekkelijk een woning te kopen. De verkoopprijzen zijn ook in de afgelopen periode erg gestegen. Verkopers willen daarvan nog profiteren en er zullen ook verkopers zijn die al een woning gekocht hebben die snel hun woning in de verkoop willen zetten. Of dit ook richting toekomst zal zijn is nu nog moeilijk te zeggen volgens andere makelaars.  Kijkers zijn/raken in ieder geval onzeker.
Volgens een artikel uit de Volkskrant (19 maart P. de Waard) stijgt de rente in Nederland in ieder geval ondanks de pogingen van de centrale bank.  Vier grote banken hebben de rente nog niet verhoogd. Volgens de Hypotheker (M. Luiten) zal de kortlopende als de langlopende hypotheekrente stijgen. Potentiele kopers willen misschien hierdoor nog snel kopen en profiteren van de lage rente. De renteveranderingen zullen tevens effect hebben op de huizenmarkt. Maar of dat in de huidige overspannen huizenmarkt met te weinig aanbod en te veel vraag de prijzen zullen kelderen, blijft afwachten.  Dit zal ook afhangen van de locatie, soort woning en doelgroep.
Ander aspect is dat het ook effect zal hebben op de bouwsector. (Vastgoedactueel, 17 maart 2020) Buitenlandse bouwvakkers gaan naar huis en huizenbezitters zullen verbouwingen uitstellen.  

Huis verkopen en het coronavirus
Ik bied, net zoals altijd, een aantal keuzes aan om uw huis te verkopen.
 • Alles opstarten en in de verkoop zetten. We gaan aan de slag en de woning kan binnen een week op Funda staan.
 • Alles opstaren maar nog niet in de verkoop zetten. Wij gaan aan de slag met en doen alle voorbereidende werkzaamheden zoals stylingadvies, woningopname, foto’s maken en op het goede moment zetten we de woning in de verkoop.
 • Starten met de voorbereidende werkzaamheden en de fotorapportage onder voorbehoud inplannen over een maand en tussentijds afstemmen of het gunstig is om in de verkoop te zetten.
Ieder huis is anders, iedere verkoper heeft andere wensen waardoor je niet kan zeggen, zet nu de woning in de verkoop of wacht. Ik adviseer daarom graag op maat.

Afspraken bij u thuis zijn nog steeds mogelijk, maar ik houd wel rekening met de adviezen van RIVM. Dus tijdelijk geen handen schudden, 1,5 meter afstand bewaren en bij griep geen fysieke afspraak. We kunnen de afspraak later doen, maar het is ook mogelijk via microsoft teams of whatsapp de zaken te bespreken en uw vragen te beantwoorden. Een indicatie van de waarde van de woning is ook zelfs mogelijk.

Bezichtigingen
Individuele bezichtigingen mogen nog doorgaan maar het RIVM adviseert wel diverse voorzorgmaatregelen. We vragen aan de kijker met het volgende rekening te houden.
 • Was voor en na de bezichtiging je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Schud geen handen en blijf op gepaste afstand 1,5m
 • Raak niet onnodig veel zaken (deurklinken) aan tijdens de bezichtiging
 • Kom niet met meer mensen dan nodig is. (Maximaal 2)
              
In het geval dat de kijker grieperig of (mogelijk) besmet is, zal er geen bezichtiging plaatsvinden. Een bezichtiging via viedo-chat is een optie.
Indien u als verkoper het niet fijn vindt dat in deze tijd naar aanleiding van coronavirus veel kijkers uw woning bezichtigen, is het mogelijk het bezichtigingsproces op maat in te richten.  Denk hierbij aan bezichtigingen op afstand. Ik leid dan met een telefoon in de hand via een video-chatafspraak Whatasapp. Ik laat de woning zien, de potentiele koper rustig kijken en vragen stellen zodat hij een goed beeld van de woning krijgen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de kijker liever niet langs kan/wil komen. Dan is een afspraak via een video-chat ook een goede oplossing.
Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat de kijker bij een bezichtigingsaanvraag eerst een op maat gemaakte videorondleiding door uw woning ontvangt.  Bij serieuze interesse maken we een fysieke bezichtigingsafspraak.

Bieden en afwikkeling
Als kijker ontvang je via de mail of een inlogaccount de benodigde informatie over de woning. De kijker brengt een bod digitaal uit via de website. Onderhandelingen gaan telefonisch. Het ondertekenen van de koopakte kan tevens digitaal.
Taxaties

Gezondheid staat voorop. Ook bij het taxaties. Taxaties mogen doorgaan maar het RIVM adviseert wel diverse voorzorgsmaatregelen waar ik rekening  meehoud.
 • We schudden tijdelijk geen handen meer
 • Blijf op gepaste afstand 1,5m
 • Niet meer mensen aanwezig dan nodig is. 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
 • Ik raak zo min mogelijk deurklinken en dergelijke aan.

De interne inspectie mag niet achterwege blijven. In het geval dat u grieperig of (mogelijk) besmet bent, kan er geen taxatie plaatsvinden. We maken dan een nieuwe afspraak. 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring