Bespaar geld met thermostaatknop

Hoe werkt een radiator en is het slim de radiatorkraan te vervangen?

Hoe werkt jouw radiator? Moet je vaak de radiatorkraan hoger of lager zetten? Van je eigen huis weet je hoe jouw verwarming werkt, maar hoe zit dat met een te kopen huis? Met de hoge energieprijzen wil je ook graag weten of er bespaarmogelijkheden zijn.

In deze blog leg ik uit hoe de warmte bij radiatoren geregeld kan zijn in combinatie met een CV ketel en hoe je hierop kan besparen. In de toekomst zal ik ook een blog wijden aan radiatoren met stadsverwarming of een warmtepomp.

Inhoudsopgave

Soorten verwarmingstoestellen voor je radiator

Even vooraf. Een huis heeft een verwarmingstoestel. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een gaskachel, moederhaard, CV ketel, combiketel,  elektrische verwarming, stadsverwarming, blokverwarming, biomassaketel of een warmtepomp. Maar ook een openhaard, pelletkachel of infrarood is mogelijk.

Een CV ketel verwarmt het water en dit verwarmde water stroomt via leidingen naar de warmte lichamen in de ruimtes (bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming). Je ruimte wordt vervolgens verwarmd doordat de radiatoren via geleiding de koudere lucht opwarmen.

Met deze radiator kan je ook jouw hoeveelheid warmte regelen.

Manieren werking radiator:

Er zijn 3 manieren om je radiator te regelen:

1. Handmatige bediening

Dit regel met de handknop of stopkraan.

Je draait zelf handmatig de kraan open of dicht met de knop. Hoe verder open, hoe meer er verwarmd wordt. De warmtevraag moet steeds handmatig geregeld worden. De radiatorkraan kijkt dus niet naar de omgevingstemperatuur. Als het dus al erg warm is en de knop staat helemaal open, zal hij alle warmte verspreiden ook al is dat misschien niet nodig.

Let wel als de CV ketel niet aanstaat, zal er geen warmte doorheen gaan en heeft het geen zin de knop nog verder open te draaien als je het warmer wilt hebben. Je moet er dan voor zorgen dat de CV ketel aanstaat. Dit is afhankelijk of de gewenste warmte in de ruimte waarin de thermosstaat hangt (vaak de woonkamer) is bereikt.

2. Thermostatisch

Dit regel je met de thermostaatknop.

Op deze knop zijn vaak 5 cijfers en vorstbestendig teken zichtbaar. Je zet de knop op het gewenste cijfer tussen * en 5. * is lage warmtevraag en 5 is warmtevraag.

Bijvoorbeeld op 2 voor jouw hal/gang. Indien de temperatuur van hal onder de 2 (ca. 170 C) komt, zal de warmtevraag toenemen en meer warmte doorlaten zodat de ruimte weer naar 2 gaat. Let op, ook de CV moet  wel aanstaan, anders heeft het niet veel zin.

Hieronder het overzicht met de referentietemperaturen bij de cijfers van de thermostaatknop.

Naast de thermostaatknop heb je een thermostaatkraan nodig om de temperatuur te regelen. In de radiatorknop zit de sensor die gevoelig is voor omgevingstemperatuur. In de radiatorkraan zit een afsluiter die onder andere bestaat uit een pinnetje. Deze pin laat zich aansturen door de radiatorknop. Als er meer warmte nodig is, zal het pinnetje zodanig bewegen dat er meer warm water door de afsluiter naar de radiator kan stromen en de ruimte dus warmer wordt.

Ook zijn er enkele thermostaatknoppen die zijn te besturen via een app. Een voorbeeld hiervan is de Danfoss Eco thermostaatknop M30, te bedienen via een app op je mobiel of tablet.

3. Slimme thermosstaatknop

Je kan per zone via een centraal bedieningssysteem of een app de warmte regelen. (zoneregeling).

De slimme thermostaatknop staat in verbinding met een centraal bedieningspaneel (thermostaat) of je smartphone.

Zoneregelingen zijn energiezuiniger dan traditionele verwarming. Je hebt namelijk de keuze om ruimtes afzonderlijk te regelen.

Vervangen van radiatorkraan. Kan ik hiermee energie en geld besparen?

Ja, je kan geld besparen door over te stappen naar thermostaatkranen en/of slimme thermostaatkranen met of zonder app. Je kunt namelijk zelf een stand (1-5) aangeven en de knop zal zelf aanvoelen wanneer er wel of geen warmtevraag is. Deze besparing is makkelijk gemaakt. Daarnaast vergroot het je wooncomfort.

Van handkraan en knop naar een thermosstaatkraan en thermostaatknop

Vervang de handkraan en de handknop door een thermostaatkraan en thermostaatknop.

Omdat je ook de radiatorkraan vervangt moet je van te voren de CV uitzetten, CV installatie laten leeglopen, laat de radiator leeglopen, draai de kraan los en plaats de nieuwe kraan.  Let op dat je juiste radiatorkraan kiest. Er zijn er veel. Best wel een klusje. Schakel een vakman in als je het niet weet.

Op internet kwam ik ook de tool Changefix tegen. Ik heb er geen ervaring mee, maar hiermee zou je het water niet hoeven af te sluiten en dergelijke. Lees verder op de website van Herz.

Naar een slimme thermostatische radiatorkraan

Een cv ketel is in principe geschikt voor zoneregeling. Het is wel belangrijk om te weten welk systeem je nodig hebt. Dit is namelijk afhankelijk is van je ketel.  Aan/uit systeem is altijd geschikt, een modulerend systeem is afhankelijk van je CV ketel.

Het aan/uit systeem kan  je beste vergelijken dat als je warmte nodig hebt het direct volop open gaat en bij het bereiken ervan weer volledig dicht. Bij modulerend systeem gaat de thermostaat slim om met de huidige temperatuur in je huis en de gevraagde temperatuur en meer gelijkmatig verwarmd en niet onnodig aan en uit gaat. Zie ook Comwo.

Met een modulerende thermostaat beheer je slimmer je energievraag en heb je lagere stookkosten.

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening voor jouw gemakkelijker maken en je helpen om energie te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en kunt de verwarming op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen net als energieverbruiksmanagers inzicht geven in je energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Op milieucentraal vind je nog meer informatie over  de slimme thermosstaat en kan je helpen bij de keuze.

Dus: een modulerende klokthermostaat en thermostaatknoppen op je radiatoren zorgen altijd voor meer comfort. De verwarming gaat automatisch aan en uit, en je verwarmt nooit ongemerkt kamers die je niet gebruikt. Dat scheelt energiekosten en het is ook beter voor het klimaat.

Merken en maten radiatorkranen en knoppen

Bij de radiatorknoppen en radiatorkranen moet je ook altijd letten op de afmeting en soort aansluiting. Je hebt het kliksysteem waarvan het merk Danfoss gebruikt maakt of een schroefsysteem om de knop op de radiatorkraan te bevestigen zoals Herz, Heimeier en Comap. De meest voorkomende maten van schroefsysteem is M30 en M28. Je kan de maat opmeten met en schuifmaat.

De Danfoss Selection Guide is een gemakkelijk te downloaden template waarin verschillende modellen radiatorkranen worden afgebeeld en Comwo legt verder uit hoe je dit toepast zodat je weet welke radiatorkraan je nodig hebt.

https://www.comwo.nl/nl/blog/artikel/welke-radiatorknoppen-en-radiatorkranen-heb-ik-nodig/

Bij het demonteren van alleen de radiatorknop komt er geen water vrij. Hiervoor hoef je dus niet het gehele verwarmingswatercircuit af te sluiten. Wanneer je de radiatorkraan demonteert dient het gehele watercircuit wel afgetapt te worden. Vergeet vooral niet de cv-ketel uit te zetten. Wil je thermostaatkranen en -knoppen gaan gebruiken zodat je een radiator individueel kan regelen? Dan dien je dit voor alle radiatoren te doen die zijn aangesloten op dezelfde cv-leiding.

Weten hoe stadsverwarming werkt?

Lees mijn blog: https://www.willemarswonen.nl/wat-is-stadsverwarming-in-breda/

Ook super handig: Artikel met antwoorden op veel gestelde vragen.

Bij de samenstelling van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Corette Willemars dan wel WILLEMARS WONEN kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie.

Met dank aan informatie uit:

www.comwo.nl
www.droogtrain.nl
www.milieucentraal.nl

Chat openen
Hoi, Ik ben Corette
Waar kan ik je mee helpen?