Voor de verkoop van jouw huis heb je diverse documenten nodig. In deze blogpost zijn de benodigde documenten voor de verkoop van jouw huis vermeld en eronder kort toegelicht.
Benodigde documenten huis verkopen
Voor de verkoop van je huis heb je de volgende documenten nodig:
De akte van levering wordt ook wel het eigendomsbewijs of transportakte genoemd. Een eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat u de eigenaar bent van de woning. Dit is dus niet de koopakte die je in het verleden bij de makelaar hebt getekend. In het eigendomsbewijs sta je als eigenaar vermeld en kunnen allerlei belangrijke zaken omschreven. Denk hierbij aan kwalitatieve rechten en plichten, kettingbedingen, erfdienstbaarheden, grondverontreiniging etc. Heb je het niet? De makelaar of notaris kan het downloaden bij het Kadaster.
Een tweede belangrijk document voor verkoop huis is de WOZ nota van gemeente. De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van de woning volgens de Wet onroerende zaken. Deze wordt gebruikt om te bepalen hoeveel OZB-belasting, waterschapslasten en zuiveringsheffing je moet betalen. De watersysteemheffing betaalt u als bijdrage aan goed beheer van de waterkringloop. De zuiveringsheffing betaalt u omdat u aangesloten op het riool bent.
Het energielabel of energieprestatiecertificaat geeft informatie over het energieverbruik van jouw huis. Bij de verkoop van uw woning heeft u een definitief en geldig energielabel nodig. Dat kan je hier opzoeken. Heb je jouw huis naderhand verduurzaamd is het misschien het label opnieuw aan te vragen.
Een monument of garage heeft geen geldig label nodig.
Heb je een huurcontact op CV, geiser, zonnepanelen of andere roerende zaken dan moet of kan deze de koper overnemen. In het huurcontract staan de regels en voorwaarden die de koper moet weten.
Op deze lijst staan alle roerende zaken die achterblijven in de woning. Hierdoor ontstaan geen misverstanden over welke spullen wel en niet achterblijven. Je kan dit met pen invullen maar ook handig in je move.nl account dat je via je makelaar krijgt.
Als verkoper heeft u een mededelingsplicht. Je moet dus bij verkoop doorgeven wat je over de woning weet. Je kan dit gestructureerd doen via het formulier: de vragenlijst. In deze vragenlijst komen alle belangrijke zaken rondom uw huis aan bod. Je kan dit met pen invullen maar ook handig in je move.nl account dat je via je makelaar krijgt.
Dit document heb je niet altijd nodig bij verkoop van jouw huis. Als de eigenaar van de woning is overleden is een akte van erfrecht nodig. In deze akte verklaart de notaris dat er gecontroleerd is wie is overleden, of de overledene een testament had en zo ja, wie de erfgenamen zijn.
Wanneer u gaat scheiden heeft u een akte van verdeling nodig. In de akte staan notariële afspraken over wie het huis overneemt en wie de hypotheek op zich neemt. De verdeling van roerende goederen worden ook in deze lijst opgenomen.
Verkoop je een appartement, dan moet je ook de volgende documenten voor verkoop van je huis oftewel appartement regelen:
Als je jouw eigendomsakte kwijt bent en je hebt een verkoopmakelaar ingeschakeld voor de verkoop van je huis, kan hij het voor je opzoeken. Anders kan je het aanvragen bij het Kadaster of de hulp inroepen van de notaris.
Als verkoper heb je een informatieplicht en heeft de koper recht op alle informatie om een weloverwogen beslissing te nemen.
Je kunt de documenten zelf verzamelen, maar veel makelaars bieden deze service aan. Zij kunnen je ook adviseren over welke documenten precies nodig zijn in jouw situatie.
Op de website https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ kan je met je postcode en huisnummer zien of je een geldend definitief energielabel hebt.
Wil je een energielabel aanvragen voor uw woning? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Deze adviseur zorgt dat u het juiste energielabel krijgt.
Bijvoorbeeld bij NTJ- advies.
Of een bestaand energielabel vernieuwen omdat uw woning energiezuiniger is gemaakt? Als het label minder dan 1 jaar oud is, neem dan contact op met de energieadviseur die vermeld staat op het energielabel. Hij hoort energielabels die minder dan 1 jaar oud zijn, gratis te vernieuwen. Label ouder dan 1 jaar oud, vraag dan hen om een offertes. Vaak zijn ze goedkoper.
Let op: Hoewel bij de samenstelling van dit artikel de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht om nauwkeurige en volledige informatie te verschaffen, kan Corette Willemars of WILLEMARS WONEN niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie.
Voor meer informatie, bekijk onze complete Makelaars ABC voor de verkoop van een huis.eronder
Aangesloten bij: