NHG grens stijgt voor 2024

Jaarlijks wordt voor het komende jaar de NHG grens vastgesteld.  De NHG grens volgt de woningmarktontwikkeling. De NHG grens is voor 2024 weer vastgesteld.  Maar wat is NHG, kost het geld en wat zijn de voordelen ervan? Onder in de blog heb ik ook een extra tip vermeld als je in de komende maanden een huis wilt kopen.

 

Wat is NHG?

 NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een bescherming voor zowel huizenkopers als geldverstrekkers. De NHG is een vangnet in situaties waarin je door omstandigheden buiten jouw schuld de hypotheek niet meer kunt betalen. 

Moet je jouw huis verkopen met verlies, dan kan NHG dit verlies onder bepaalde voorwaarden dekken. Dit zorgt ervoor dat je niet met een enorme restschuld achterblijft, terwijl de geldverstrekker ook de hele lening terugbetaald heeft gekregen. Een stukje extra zekerheid dus voor jou maar ook voor de geldverstrekker.

De NHG is een voorziening van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten betaal je wel eenmalig een bedrag aan deze stichting. 

 

Voordelen NHG

 1. Gaat je relatie uit, overlijdt je partner of er gebeurt iets anders in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Met NHG kun je vertrouwen op een vangnet.
 2. De extra zekerheid van NHG belonen geldverstrekkers door een lagere hypotheekrente te berekenen. Hierdoor daling van je maandelijkse lasten, met mogelijke rentekortingen tot wel 0,4%. 

 3. Neem de kosten voor verduurzamingsmaatregelen direct mee in je hypotheek? Dan geldt er een verhoogd maximum voor de lening. 
 4. Verkoop je je woning met verlies? Dan kunnen we onder bepaalde voorwaarden de restschuld kwijtschelden. Je hoeft de schuld die overblijft dan niet meer te betalen.

 

Voorwaarden NHG

Natuurlijk zijn er aan de NHG ook voorwaarden verbonden. 

De koopsom of marktwaarde van de woning mag in 2023 niet hoger zijn dan €405.000. Als je energiebesparende voorzieningen meeneemt dan is dit bedrag €429.300. 

Daarnaast zijn er nog een paar voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 • Je huis moet je hoofdverblijf zijn
 • Je moet borgtochtprovisie betalen (in 2023 0,6% van je hypotheekbedrag)
 • Je  moet een geldig identiteitsbewijs hebben en een verblijfsvergunning voor onbepaalde duur

 

Hoe werkt de kwijtschelding

Stel nu dat je je huis hebt verkocht, maar dat de verkoopprijs lager is dan waar jij het voor hebt gekocht, dan heb je een restschuld. Als je een hypotheek met NHG hebt en je voldoet aan de voorwaarden zal NHG de restschuld kwijtschelden.

Maar wat zijn die voorwaarden:

 • je bent te goeder trouw. Je voldoet aan dit criterium als je de rente en aflossing niet meer kan betalen door een van de volgende situaties:
  • Je relatie gaat uit en jullie hebben samen een hypotheek.
  • Je verliest je baan en het ontslag is niet jouw schuld.
  • Je raakt arbeidsongeschikt.
  • Je partner is overleden en jullie hadden samen een hypotheek.
 • je hebt volledig meegewerkt.
  • Je hebt er alles aan gedaan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken
  • je hebt de woning in goede staat gehouden
  • je hebt geprobeerd je woning  voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen

Geen kwijtschelding, wat nu?

Als je niet in aanmerking komt voor kwijtschelding, ontvang hierover een brief van NHG.  Je zult de schuld die overblijft na het verkopen van je woning zelf moeten terugbetalen aan NHG. Hiervoor maak je met hen betalingsafspraken.

 

NHG grens 2024

De NHG grens stijgt van € 405.000,- naar € 435.000,- . Dit betekent dat je vanaf volgend jaar een hypotheek met NHG kunt aanvragen voor huizen met een koopsom tot € 435.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar.  Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100. Belangrijk is dat de aanvraag van financiering en de overdracht van het huis op of na 1 januari 2024 moet zijn om van deze verhoogde grens te kunnen profiteren. 

 

Kosten NHG

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, betaal je eenmalig een bedrag. Dit wordt borgtochtprovisie genoemd. Dit is vaak 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten vormen een investering in de extra zekerheid en de voordelen die NHG biedt in onvoorziene omstandigheden.

Je kunt dit in je hypotheek laten meefinancieren. Ook kun je het eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting. De rente die je over dit bedrag betaalt, mag je trouwens ook aftrekken.​

 

Tip

Koop je eind 2023 een woning die hoger is dan € 405.000 maar lager dan  435.000 is het interessant om met je hypotheekadviseur af te stemmen of je de aanvraag niet beter pas in 2024 kan doen en hiermee rekening te houden met het voorbehoud van financiering bij je bieding. 

Kijk daarnaast of je het huis kan verduurzamen en of je gebruik kan maken van energiebespaarbudget. 

 

Bronnen:

https://www.nhg.nl

https://www.hr.makelaars.nl

 

Bij de samenstelling van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Corette Willemars dan wel WILLEMARS WONEN kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie. je