Mijn favorieten

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?


Ben je op zoek (geweest) naar een woning, dan heb je het vast gezien op Funda of op verkoopborden, maar betekent het eigenlijk? Het betekent dat de woning is verkocht onder bepaalde voorwaarden. Het koopcontract is getekend en de bedenktijd is inmiddels voorbij en de koper kan alleen nog ontbinden wanneer het valt onder het voorbehoud dat is afgesproken. De meest voorkomende voorbehouden zijn die van financiering en bouwkundige keuring.

Verkocht onder voorbehoud
Bij het kopen van een woning heb je vaak een financiering nodig die je bij een bank aanvraagt. Deze wil een hypotheek pas verstrekken als je de hypotheek ook kan betalen, aantal zaken duidelijk zijn en goed geregeld zijn. Je weet van tevoren niet zeker of je de hypotheek voor de koopsom verkrijgt. Je loopt hierdoor risico bij een koop van een woning. Met een financieringsvoorbehoud, oftewel financiële voorwaarden waarop het koopcontract kunt ontbinden, beperk je het risico, omdat je het koopcontract kan annuleren als je geen hypotheek van de bank kan krijgen.
Een woning is wel verkocht na het tekenen van een koopcontract en afloop van de bedenktijd, maar de koop kan nog worden geannuleerd. Daarom zal je op bijvoorbeeld Funda woningen zien waar 'Verkocht onder voorbehoud' bij staat. Pas als alles rond is, is de woning definitief verkocht en zie je verkocht op Funda.
Dit kan wel vier tot acht weken duren. De koper zal er alles aan moeten doen om in die tijd de hypotheek rond te krijgen. Het kan echter voorkomen dat dit niet lukt. De ontbindende voorwaarden in het contract zijn er in zo'n geval om de (ver)koper te beschermen en de koop te ontbinden. Inmiddels staat er dan op Funda.nl al een tijdje 'Verkocht onder voorbehoud' bij het huis.  Met de feestdagen kan het vaak wat langer duren in verband met vrije dagen van de banken. Partijen kunnen dit zelf afspreken.
Het kan ook voorkomen dat er op Funda.nl al langer staat dat het huis onder voorbehoud verkocht is. Dit kan meerdere redenen hebben. Het kan dus altijd verstandig zijn om gewoon even te bellen met de makelaar om te laten weten dat je interesse hebt. 
Ben je zelf van plan om een woning te kopen, dan is het belangrijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Houd er rekening mee dat banken sinds 2011 veel strenger zijn geworden op het verstrekken van een hypotheek en je dus waarschijnlijk meer tijd nodig zult hebben om de financiering rond te krijgen. Mocht je de financiering niet rond kunnen krijgen, dan heb je deze voorwaarden nodig om het (voorlopige) koopcontract te kunnen ontbinden. Let er wel op dat je schriftelijk bewijs hebt van de bank dat je de financiering niet rond krijgt. Vaak staat dit als extra voorwaarde in het koopcontract vermeld. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Stem het met je aankoopmakelaar of financieel adviseur af.

Bouwkundige keuring
Sinds 1 februari 2018 staat in de model koopovereenkomst voor een bestaande woning standaard de ontbindende voorwaarde van een bouwkundige keuring.
Wat houdt deze ontbindende voorwaarde van een bouwkundige keuring in?
Met een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde (het bouwkundig voorbehoud) kan een koper de koopovereenkomst ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken. Het gaat hierbij wel om, zoals we dat noemen, 'direct noodzakelijk herstel'. Een koper en verkoper moeten dus vooraf een bedrag afspreken en dit vastleggen in de koopovereenkomst. 

Hiernaast kan een koper de koopovereenkomst ontbinden als de bouwkundige aanvullend specialistisch onderzoek aanbeveelt, bijvoorbeeld bij een vermoeden van asbest.

Wie de koopovereenkomst ontbindt op grond van de uitgevoerde bouwkundige keuring, moet daarbij een kopie van het bouwkundig rapport aan de verkoper geven.


Ook al staat het bouwkundig voorbehoud nu standaard in de model koopovereenkomst, het is nog steeds slim hierover te onderhandelen. Doe je een bod op een huis, dan moet je daarbij direct de gewenste ontbindende voorwaarden noemen, zoals een financieringsvoorbehoud en een voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Accepteert de verkoper het bod inclusief de ontbindende voorwaarde voor een keuring, dan wordt de clausule in de model koopovereenkomst ingevuld.

Als een koper en verkoper geen keuringsvoorbehoud afspreken, dan wordt de formulering ervan in de koopovereenkomst zichtbaar doorgestreept.

Zie je als koper af van het keuringsvoorbehoud, bijvoorbeeld omdat de verkoper er niet mee instemt, dan brengt dat wel risico’s met zich mee. Je kunt de koopovereenkomst nu niet ontbinden als er meer gebreken zijn of achterstallig onderhoud is dan waarop is gerekend. Een alternatief is om vóór het sluiten van de koopovereenkomst een keuring uit te laten voeren. Als koper loop je dan wel het risico dat de verkoper de woning aan een ander verkoopt. Een andere optie is de keuring uit te laten voeren binnen de wettelijke drie dagen bedenktijd. In deze twee gevallen is een keuringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst niet nodig.   
Nog vragen erover? Ik hoor ze graag.


Posted by Corette

©   WILLEMARS WONEN

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring