makelaar betalen

Wanneer moet je jouw makelaar betalen?

Als je jouw huis gaat verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Maar wanneer moet je jouw makelaar betalen?

Wat betaal ik de verkoopmakelaar? 

Wat je precies betaalt aan jouw makelaar, maak je in het begin afspraken over en leg je vast in de opdracht van dienstverlening. Dit horen bedragen incl. btw te zijn. 
Het totale bedrag dat je aan hem betaalt bestaat vaak uit 2 delen: opstartkosten en de bemiddelingsfee oftewel courtage. Waarvoor betaal je dan precies? Dat is al eerste hieronder uitgelegd. 

Opstartkosten:

De opstartkosten zijn vaak een vast bedrag en is vooral  voor het maken van foto’s, woningvideo, plattegronden, teksten, de brochure en het plaatsen op Funda en andere websities.

Bemiddelingsfee/Courtage:

De bemiddelingsfee wordt ook wel courtage genoemd. Dit is voor het traject van het verzorgen van bezichtigingen tot en met de eindinspectie door de makelaar. Je kan een vast bedrag afspreken, maar ook een percentage van de koopsom of een prestatie-afhankelijke fee is mogelijk.

Je kunt ook additionele services afnemen. Denk aan extra reclame, verkoopstyling of woningontruiming. Het kan ook zijn dat je dingen zelf doet waardoor de courtage lager is. 

Wanneer mijn makelaar betalen?

De opstartkosten betaal je vooraf aan jouw verkoopmakelaar. Hoef je geen startbedrag te betalen, dan is het mogelijk dat de notaris dit bedrag inhoudt op de koopsom (=verkoopprijs). Er zijn geen vaste afspraken over. 

De courtage wordt meestal verrekend bij de notaris. De notaris stelt een voorlopige nota van afrekening op en mailt deze naar de verkoper. Deze nota bestaat vooral uit de verkoopprijs, jouw resterende hypoheeksom, kosten van de notaris en de courtage van de makelaar. Hij haalt dus de courtage van de verkoopprijs af en maakt de courtage over naar de makelaar als de woning bij de notaris gepasseerd is. Je hoeft dus niet zelf de nota aan jouw makelaar te betalen. 

Weet je niet zeker welke methode jouw makelaar hanteert, vraag dit aan hem. Nog beter is dit tijdens het kennismakingsgesprek te vragen. 
Vraag tijdens dit gesprek ook of de makelaar no cure no pay hanteert. Dit betekent dat je alleen courtage betaalt als het huis is verkocht.  Als het huis niet wordt verkocht, betaal je ook geen courtage. Opstartkosten staan hier los van. 

Betaal ook niet teveel: Lees mijn blog: kosten bij huis verkopen: betaal niet teveel

Wil je meer weten? Bel   Corette Willemars 

( 06 25 116 893 of 076 888 50 18

Bij de samenstelling van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Corette Willemars dan wel WILLEMARS WONEN kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie.

Bekijk hier ons complete Makelaars ABC

Chat openen
Hulp nodig?
Hoe kan ik je helpen?