De tijd gaat snel. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp verplicht als je jouw oude cv-ketel vervangt. Dan moet je minimaal een hybride warmtepomp aanschaffen. Geldt de verplichting ook voor jou of val jij onder de uitzonderingen? Welke types heb je, wat kost het en wat zijn voor- en nadelen. Vind hier alle antwoorden.
Een warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026 als je jouw cv-ketel vervangt. Dan moet je minimaal een hybride warmtepomp kiezen. Je kunt dan dus geen cv-ketel meer nemen. De overheid stelt die verplichting omdat een (hybride) warmtepomp duurzamer is dan een cv-ketel. Met een (hybride) warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag, gemiddeld tot 70% daling, en stoot je minder CO2 uit.
Een (hybride) warmtepomp is niet de enige mogelijkheid. Sommige andere vormen mag ook, denk aan stadsverwarming of een airco (lucht-lucht warmtepomp) als die zuinig genoeg is.
Niet iedereen hoeft over te stappen op een (hybride) warmtepomp.
Uitzonderingen op deze eis gelden in de volgende situaties:
Een warmtepomp is een slim apparaat dat warmte genereert op basis van natuurlijke bronnen. Het is een soort koelkast, maar dan in omgekeerde vorm. Een koelkast creëert koude lucht binnenin en voert warmte af. Een warmtepomp haalt warmte uit een bron van buiten en brengt deze naar binnen om je huis te verwarmen.
Er zijn verschillende typen warmtepompen. Ze werken op basis van lucht, grond of water.
En ze zijn er zowel hybride als volledig elektrische vorm.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je HR cv-ketel. Wanneer de buitentemperatuur hoog genoeg is, haalt de elektrische warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Is het te koud buiten? Dan springt de cv-ketel bij om je woning te verwarmen. Zo heb je een comfortabele binnentemperatuur. Daarnaast zal je voor warm water de cv ketel gebruiken omdat het via de hybride warmtepomp je water niet warm genoeg wordt.
Een hybride warmtepomp kies je vooral wanneer je je bestaande verwarmingssysteem wil upgraden zonder grote aanpassingen. En wanneer je woning nog niet klaar is om volledig op een warmtepomp te werken. Daarvoor is namelijk goede isolatie nodig.
Een all electric warmtepomp werkt simpel gezegd volledig op elektriciteit. Het is dus een warmtepomp die de cv-ketel vervangt. Je hebt dan geen gasaansluiting en alleen elektriciteit nodig. Voor het warm water heb je een grote elektrische boiler (buffervat).
Een all electric warmtepomp is echter niet altijd mogelijk. Een all electric warmtepomp werkt namelijk alleen optimaal als je woning zeer goed geïsoleerd is en je gebruik maakt van vloerverwarming. Houd ook rekening met voldoende ruimte voor de installatie van de warmtepomp en eventueel een buffervat. Vaak is een all electric warmtepomp ideaal voor nieuwbouwwoningen of grondige renovaties, maar niet voor bestaande woningen.
Met een (hybride) warmtepomp kun je veel gas en daarmee kosten besparen. Aan de andere kant is het wel een flinke investering. Volgens Milieucentraal kost een hybride warmtepomp van 4kW met buitenunit ca 6.000 euro. Dat is inclusief plaatsen. Met een nieuwe cv-ketel kost het dan ca. 8.100 euro.
Een all electric warmtepomp is een stuk duurder, tussen de € 6.500 en € 19.500 en daarvoor moet je huis goed geïsoleerd zijn.
Op warmtewijzer van Remeha krijg je ook een indicatie van de kosten van (hybride) warmtepomp versus CV ketel.
Milieucentraal heeft per type woning berekend wat je jaarlijkse besparing. Dit varieert van 250 euro voor een goed geïsoleerde tussenwoning tot 1.100 euro per maand bij een matig geïsoleerde vrijstaande woning.
Er zijn subsidies voor warmtepompen met energielabel A++ of hoger. Deze zijn o.a. vermeld op de website van RVO. Check goed of je recht op subsidie hebt. Goed om te weten is dat als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je de hogere subsidie voor de isolatiemaatregel.
Mogelijk kun je tot 30% subsidie aanvragen voor de warmtepomp. Op dit moment is de terugverdientijd voor veel hybride warmtepompen 10 jaar. Door 30% subsidie wordt de terugverdiendtijd ca. 7 jaar.
De terugverdientijd van een warmtepomp bereken je als volgt: trek de subsidie af van de aanschafwaarde van je warmtepomp. Deze deel je door de gemiddelde besparing per maand die het oplevert. Dan heb je de terugverdientijd in aantallen maanden berekend. Laat door een deskundige uitrekenen wat de exacte kosten en terugverdientijd voor jou is.
Als je terugverdientijd langer dan 7 jaar is hoef je niet over te stappen op een (hybride) warmtepomp.
Als je wilt weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, kan je bijvoorbeeld komende winter meedoen aan de verwarmingstest van Milieucentraal. Zo weet je of jouw huis geschikt is. Ook handig om zo te weten of je huidige radiatoren geschikt zijn. Het verwarmingswater van jouw CV staat vaak ingesteld op 60 tot 80 graden. Soms is dat ook nodig omdat anders je huis niet (snel genoeg) warm wordt. Als jouw huis bij de test, met een ingestelde warmte op 50 graden, ook comfortabel blijft ben je volgens Milieucentraal klaar voor een warmtepomp. Meedoen is simpel.
Ga naar: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/aardgasvrij-wonen/verwarmingstest/ voor meer informatie.
Is het bij 50 graden voor een hybride warmtepomp en 40 graden bij een all electric warmtepomp, ook op hele koude dagen comfortabel warm, kan een (hybride) warmtepomp volgens Engie.
Ook handig om te weten:
Als de woning goed is geïsoleerd, moet ook het afgiftesysteem van warmte in orde zijn. Voor dagen waarbij het 0 graden of kouder is, zijn traditionele radiatoren vaak niet groot genoeg om te verwarmen met een temperatuur van 35 tot 45 graden, zoals een warmtepomp dat doet. Radiatoren zijn namelijk ontwikkeld om de woning met een aanvoertemperatuur van 70 tot 90 graden warm te krijgen. Een cv-ketel kan dat gemakkelijk aan, een warmtepomp niet. Een hybride warmtepomp kan de woning in het voor en na seizoen en een groot deel van de winter wel verwarmen. Wanneer de buitentemperatuur onder de 2 graden komt, kan de cv-ketel bij het hybride systeem het overnemen.
Om het afgiftesysteem te verbeteren heb je een aantal mogelijkheden.
Voor een all electric woning is vloerverwarming het meest ideaal. Een goed alternatief zijn speciale lage temperatuur radiatoren. Ook zullen de aan- en afvoerleidingen moeten worden aangepast, de leidingen moeten groter zijn om meer water door te laten. Overigens geldt dat bij het aanpassen van het afgiftesysteem vooral de hoofdverblijfruimtes aangepakt moeten worden. Slaapkamers zijn vaak minder verwarmd en hoeven niet te worden aangepast.
Naast goede isolatie en de juiste radiatoren of vloerverwarming, moet je bij een all electric warmtepomp ook rekening houden met een plek voor een boilervat. Dit boilervat is nodig voor jouw warm tapwater (bijvoorbeeld douchen en koken). Bij huishoudens tot drie personen is 200 liter voldoende. Deze is dan vaak geïntegreerd in de warmtepomp. Dit vraagt om de ruimte van een staande vrieskist.
Bij 4 personen of meer heb je een 300 liter vat nodig. Dit vraagt éxtra ruimte naast de warmtepomp, eveneens ter grootte van een staande vrieskist.
Bij een hybride warmtepomp is geen boilervat nodig. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater. Als bijkomend voordeel geldt dat je hier nooit warm watertekort hebt, tenzij jouw ketel defect is.
De ideale situatie is een woning van na 2010 met vloerverwarming. Hier kan een all electric – bij voldoende ruimte – meestal eenvoudig worden ingebouwd. Een goed alternatief is het verbouwen van jouw woning zodat het niveau van een nieuwbouwwoning uit 2010 bereikt wordt.
Een warmtepomp is om meerdere redenen voordelig. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Hieronder een overzicht.
Voordelen | Nadelen | |
Hybride warmtepomp |
|
|
All electric ready warmtepomp |
|
|
All electric warmtepomp |
|
|
Bronnen
Bij de samenstelling van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Corette Willemars dan wel WILLEMARS WONEN kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie.
Bekijk hier ons complete Makelaars ABC voor de verkoop van het huis
Aangesloten bij: