1 fase groepenkast

Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase aansluiting?

Wat is een 3 fasen aansluiting? En wanneer heb je 3 fasen het nodig? Toch handig om te weten als je een huis wilt kopen maar ook bij je verkoop van je huis. Daarom deze blog.

 

Wat is 1 fase?

Veel woningen hebben een 1 fase aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting komt één elektriciteitskabel je huis binnen in de meterkast. In deze kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De fasedraad is de aanvoer van de stroom en de nul de afvoer. Als je een 1 fase aansluiting hebt, zie je 220/230 volt op je elektriciteitsmeter staan. Dit betekent dat je op ieder stopcontact maximaal 230 volt kan gebruiken. Als je meer apparaten in huis hebt die veel stroom gebruiken, kan het stroomnetwerk in huis overbelast raken. Met een 3 fasen aansluiting voorkom je dit probleem.

Wat is 3 fasen?

Een 3 fasen aansluiting betekent dat er 1 stroomkabel met drie fasen draden van ieder 230 volt je huis binnenkomt. Dus 3 fasen draden en een gezamenlijke nuldraad. Standaard in jouw huis heeft elke stroomkabel een vermogen van 25A. In totaal kun je dus tot 75A stroom tegelijk in huis verbruiken zonder dat je stoppen springen. Omgerekend naar Watt is dit maximaal 17.250 Watt. Huizen met een 1-fase aansluiting kunnen maar 1x25A gebruiken. Oftewel maximaal 8.050 watt.

 

Soorten 3 fasen

a) Driefase 3 x 230V

Deze meerfasige aansluiting heeft drie koperdraden met een wisselspanning van 230 V. Het maximumvermogen bedraagt √3x 230V x A.

b) Driefase 3 x 400V + N

Deze aansluiting heeft vier koperdraden; drie fasedraden plus een nulgeleider. Dit laatste betekent dat je krachtstroom kan ontvangen (minimaal 380 volt). Deze kom je meer bij fabrieken tegen.

Wat heb ik thuis 1 of 3 fasen of hoe kan je het herkennen?

In je meterkast zie je welke aansluiting jij thuis hebt. Op je kWh- meter zie je ‘230 V’ staan bij een 1 fase aansluiting of ‘3 x 230 V’ bij een 3 fasen aansluiting.

Heb je geen kWh-meter?

Kijk dan naar het aantal draden dat aan de onderkant uit je groepenkast komt.
• Komen er twee draden onderuit? Dan heb je een 1 fase groepenkast.
• Komen er vier draden uit aan de onderkant van je groepenkast? Dan heb je een 3 fase groepenkast. In geval van twijfel kan je netbeheerder je ook vertellen wat voor type aansluiting je hebt.

Bij een 3 fase groepenkast is de hoofdschakelaar anders dan bij een 1 fase aansluiting. Bij een 3 fase aansluiting heb je namelijk niet een 2 polige maar een 4-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is vier modules breed.

Naast de hoofschakelaar zullen ook de aardlekschakelaars 4 polig zijn.

Je kunt het ook aan de hand van de 6 laatste cijfers van EAN nummer bij Enexis zien wat je hebt of bij je netbeheerder opvragen.

 

De meeste huizen die voor 2010 gebouwd zijn, hebben een 1-fase stroomaansluiting. Dat was destijds voldoende. We kookten en verwarmden op gas en gebruikten weinig apparaten die veel stroom nodig hadden. Tegenwoordig kiezen we liever voor elektrische alternatieven die veel stroom vragen.

De laatste jaren worden nieuwbouwhuizen daarom standaard met een 3-fasen aansluiting opgeleverd.
Veel mensen kiezen ervoor om hun meterkast te verzwaren naar 3-fasen. Met zonnepanelen, een warmtepomp of inductiekoken kun je eigenlijk niet zonder als je overbelasting wil voorkomen. Ook als je elektrisch rijdt is het handig. Je laadt dan namelijk drie keer sneller je auto op.

 

Wat is beter? 1 fase of 3 fasen ?

Met een 3 fasen aansluiting heeft het stroomnetwerk in je huis meer vermogen. Maar als je al je apparaten kan gebruiken zonder dat je stoppen springen, heb je voldoende aan een 1 fase aansluiting. Het ene is dus niet beter dan het andere, maar verbruik je veel stroom heb je 3 fase nodig of een verzwaarde 1 fase.

 

Is 3 fasen duurder dan 1 fase?

Een 3 fasen ( 3×25 A) aansluiting zorgt niet per se voor hogere maandelijkse kosten dan een 1 fase-aansluiting. Maar heb je veel apparaten in huis die veel stroom gebruiken? Dan kan het wel zo zijn dat de maandelijkse kosten omhoog gaan
Heb je een verzwaarde aansluiting van 3 fasen? Bijvoorbeeld 3x35A of 3x40A, dan zijn de maandelijkse netwerkkosten hoger. In regio Breda is Enexis de netwerkbeheerder. De maandelijkse elektriciteitskosten voor 2023 zijn weergegeven op hun website.

 

Wanneer heb je 3 fasen nodig?

Als je apparaten hebt die veel stroom gebruiken kan een 3-fasen aansluiting verstandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan: een oplaadpunt voor je elektrische auto, zonnepanelen, een sauna, elektrische warmtepomp of een elektrische kookplaat. Als het vermogen van je apparaten meer dan 5.800 (25Ax230V) a 8.000 (35Ax230V) Watt verbruiken, is het slim te bepalen of het slimmer is over te stappen naar 3 fase. Een 1 fase aansluiting heeft namelijk een maximaal vermogen van 8.050 watt bij 35A maar bij 25A 5.750 watt. Een 3 fase aansluiting heeft een maximaal vermogen van maar liefst 17.250 watt bij 25A. Namelijk 3x25Ax230V.

Omdat je misschien geen duidelijk beeld van je totale vermogen hebt, onderstaand een lijst met veelvoorkomende huishoudelijke apparaten en het gemiddelde wattage. Let wel, het zijn indicaties. Kijk op het label van jouw apparaat wat het exacte verbruik is.

  • Koelkast: 30 watt
  • LED televisie: 45 watt
  • PC: 400 watt
  • Strijkijzer: 450 watt
  • Koffiezetapparaat: 850 watt
  • Stofzuiger: 900 watt
  • Wasmachine: 1000 watt
  • Vaatwasser 1.200 watt
  • Fohn: 1.500 watt
  • Waterkoker: 1.700 watt
  • Quooker: 2.200 watt (standb-by 10 watt)
  • Droger 2.200 watt
  • Oplaadpunt elektrische auto: 3.700 watt
  • Kookplaat: 6.500 watt

Tel dus het vermogen van al je elektrische apparaten, die op één stroomkring worden aangesloten, bij elkaar op en zorg dat deze gezamenlijk onder de 5800 á 8000 Watt blijven. Heb je een hoger verbruik vraag advies of het slim is over stappen naar 3 fase.

Als je apparaten gebruikt waarvoor krachtstroom nodig is, heb je sowieso een 3-fasen aansluiting nodig.

 

Kosten aanleggen 3 fasen aansluiting

De kosten van het aanleggen van een 3 fasen aansluiting zijn afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening die je nu hebt. Soms kan de aansluiting die je hebt gewoon iets worden aangepast. Dat is vaak goedkoper dan een hele nieuwe aansluiting. Voor een hele nieuwe aansluiting, betaal je ongeveer tussen de 700 en 1.100 euro.
Een onafhankelijke installateur voert de voorbereidende werkzaamheden uit en je netbeheerder de verzwaring aan de hoofdaansluiting. Beiden zijn niet gratis. In sommige gevallen stijgen ook je maandelijkse kosten.
• Eenmalige kosten erkende installateur: afhankelijk of je groepenkast vervangen moet worden.
• Eenmalige kosten netbeheerder. Gemiddeld tussen de € 250 en € 400.
• Maandelijkse netwerkkosten. Tot 3x25A blijven deze kosten gelijk. Bij verzwaring meer naar bijvoorbeeld 3×35 A betaal je meer. Zie tarievenlijst.

 

Zonnepanelen

Tegenwoordig worden er veel zonnepanelen gelegd om je elektriciteitskosten te verlagen. Voor het terugleveren heb je onder andere een omvormer nodig die op een aparte groep moet. Als ze zonnepanelen een groter vermogen an 5.750 wattpiek hebben is een 3 fase aansluiting waarschijnlijk nodig. Laat je goed adviseren als je een offerte voor zonnepanelen aanvraagt.

Bonustip: Voor als je zonnepanelen hebt of wilt aanschaffen. https://www.youtube.com/watch?v=N5rsvpRElCo

Bronnen:

www.enexis.nl
www.independer.nl
groepenkastbestellen.nl
www.liander.nl
www.klusidee.nl
www.vandebron.nl

 

Meer weten over radiatoren?

Hoe werkt een radiator en is het slim de radiatorkraan te vervangen?

Bij de samenstelling van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Corette Willemars dan wel WILLEMARS WONEN kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuiste of ontbrekende informatie. 

Chat openen
Hoi, Ik ben Corette
Waar kan ik je mee helpen?